Codicil

Behalve een testament, kun je ook een codicil maken. Je kunt dan zelf opschrijven wie je meubels, sieraden en kleding krijgen als je komt te overlijden. In het codicil kun je ook omschrijven hoe je uitvaart eruit moet zien. Geldbedragen kun je niet via een codicil aan iemand toewijzen. Ook kun je sinds 2003 geen executeur meer aanwijzen via een codicil.

Een codicil moet aan een aantal voorwaarden voldoen.

Een codicil moet handgeschreven zijn (dus niet met de computer) en worden voorzien van een datum en handtekening.

Voorbeeld van een codicil:

Ondergetekende, Jantien Codicil, wonende te 6651 MS Groningen, Mauritsstraat 99, geboren te Emmen op 15 november 1966, legateert aan:1. mijn dochter Carola Codicil, wonende te 5531 AA Enschede, Plantsoenstraat 13:mijn grote, bruine, antieke kast die in de gang staat; 2. mijn zoon Sebastiaan Codicil, wonende te 4421 GR Roermond, Wingerd 16: mijn bankstel en fauteuil. Mijn uitvaart wil ik als volgt geregeld zien:Ik wil op de begraafplaats De Wolfsbergen te Amsterdam in een zwarte kist met rode strepen in bijzijn van alleen mijn familie begraven worden. Groningen, 3 maart 2011.(hierna volgt de handtekening).

Voordelen van een codicil

  • Je hoeft er niet voor naar de notaris
  • Je kunt het codicil gemakkelijk veranderen.
  • Je maakt simpelweg een nieuw codicil en vernietigt het oude document.

Nadelen van een codicil

  • Het raakt gemakkelijk kwijt.
  • Erfgenamen weten soms niet dat er een codicil is en houden er daarom geen rekening mee. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat de erfgenamen pas na de uitvaart het codicil vinden waarop jij hebt geschreven hoe je de uitvaart geregeld wilt hebben.
  • Erfgenamen kunnen net doen alsof ze niet weten dat er een codicil is. Als jij in je codicil hebt gezet dat je wilt dat de buurvrouw jouw sieraden krijgt, dan kan het gebeuren dat de buurvrouw dat nooit te weten komt.
  • Je kunt niet alles regelen via een codicil.

Rechtsgeldigheid?

Een codicil heeft net zoveel rechtsgeldigheid als een testament. Als jij opschrijft dat je sieraden naar de buurvrouw gaan, dan moet je dochter (die formeel erfgenaam is) die sieraden afstaan aan de buurvrouw.

Zegt het voort

Vertel je erfgenamen en de begunstigden dat je een codicil hebt gemaakt en vertel ook waar je het bewaart. Maak eventueel kopieën van het codicil en geef deze aan de erfgenamen en de begunstigden. Heb je ook een testament? Vraag de notaris of hij het codicil bij het testament wil bewaren.